Istinska sreća dolazi iznutra

Život nije najslađi slatkiš. Ponekad, kada se osjećam kao da je svijet pretežak, pogledam okolo i pronađem ljude koji su nastavili živjeti fascinantnim i prekrasnim životima. A onda mi se misli pojavljuju kao mjehurići niotkuda – “Kako je njihov život postao tako divno sladak? Kako to da se još uvijek mogu smijati i igrati unaokolo unatoč užurbanom stresnom životu?” Onda sam zastao i promatrao neko vrijeme… Shvatio sam da možda, počnu raditi na mjestu koje se zove “ja”.

Dakle, kako netko postati istinski sretan? Prvi korak je voljeti sebe.

Moj profesor teologije jednom je rekao da “voljeti znači prihvaćati”. Voljeti sebe znači prihvatiti da niste savršeno biće, ali iza nesavršenosti mora se kriti velika unca hrabrosti da biste mogli otkriti načine kako poboljšati svoj repertoar kako biste se oporavili od naših pogrešaka.

Istinska sreća također se odnosi na zadovoljstvo. Kada si zadovoljan poslom koji imaš, načinom na koji izgledaš, svojom obitelji, prijateljima, mjestom u kojem živiš, svojim automobilom i svim stvarima koje sada imaš – uistinu, znaš odgovor na pitanje „kako biti istinski sretan.”

Kada otkrijemo mali početak negdje iznutra, taj mali početak će na kraju dovesti do nečeg drugog, i do nečeg drugog. Ali ako nastavite ispitivati život upaljen, on vam nikada nije učinio ništa dobro, nikada nećete moći pronaći istinsku sreću.

Vjerujem da se život sastoji u otkrivanju ispravnog i pogrešnog, pokušaja i neuspjeha, pobjede i gubitka. To su stvari koje se događaju onoliko često koliko udišete i izdišete. Neuspjeh je u životu čovjeka postao obilan i potreban kao zrak. Ali to nas ne smije spriječiti da budemo sretni.

Kako biti istinski sretan unatoč svemu tome? Kažem vam… svaki put kada uložite napor da poboljšate kvalitetu života i svog bića, bilo da je pospremanje vaše sobe, pomoć prijatelju, briga o vašem bolesnom psu, pad na ispitima i ponovni pokušaj, život vam daje ekvivalent bodova za to.

Zamislite život kao veliku ploču s rezultatima poput onih koje se koriste u NFL-ovima. Svaki put kada napravite korak naprijed, postižete bodove. Ne bi li bilo lijepo pogledati tu ploču na kraju svake igre i pomisliti u sebi “Uh! Danas sam dobio poentu. Drago mi je što sam pokušao.“, umjesto da gledam sve u prazno i promrmljam „Bože, nisam ni pogodio rezultat danas. Volio bih da imam hrabrosti isprobati. Mogli smo pobijediti!” a zatim se udalji.

Istinska sreća nije u tome da vozite najzgodniji bolid Formule 1, niti dobijete nagradu za zaposlenika godine, zarađujete najvišu plaću za 13. mjesec ili premašite prodajnu kvotu. Ponekad najtraženije nagrade u životu ne idu uvijek najbržim, najjačim, najhrabrijim ili čak ne najboljima. Dakle, kako postati istinski sretni? Svatko ima svoju definiciju ‘sreće’. Sreća za pisca može značiti lansiranje što je moguće više najprodavanijih knjiga. Sreća za košarkaškog novaka može značiti dobivanje nagrade za novaka godine. Sreća za prosjaka može značiti mnogo novca. Sreća za poslovnog čovjeka može značiti uspjeh. Dakle, stvarno sada, kako da postanemo istinski sretni? Jednostavan. Ne morate imati najbolje stvari na ovom svijetu. Radi se i izvlači najbolje iz svake stvari. Kada otkrijete da se smiješite vlastitoj pogrešci i govorite sebi “Oh, bit ću bolji sljedeći put”, nosite sa sobom plamen snažne volje da ustrajete koji se može raširiti poput vatre. Posjedujete spremnost da ponovno ustanete i pokušate – to će vas učiniti istinski sretnom osobom.

Kada naučite prihvatiti sebe i vlastite greške. Prođete 1. korak u projektu “kako postati istinski sretan”. Sve dok znate kako prihvatiti druge, također ćete biti prihvaćeni. Dok god volite i znate voljeti, dobit ćete ljubav deset puta natrag.

Opet, postavite mi isto pitanje “kako postati istinski sretan?”. Uputit ću vas na svog prijatelja koji je snažno citirao: “Većina nas zna da je smijeh najbolji lijek za životne bolove i bol. Ali većina nas ne zna da je najbolja vrsta smijeha smijeh nad sobom. Jer tada ne postaješ samo sretan… postaješ slobodan.”

Objavljeno dana