Otkopana medicinska tajna

Kad se razboliš, ideš liječniku. I liječnik će, naravno, propisati lijekove. Otići ćete kupiti lijekove. Uzmite ih i nadamo se da ćete ozdraviti.

Tako danas ide zdravstvena struka – ciklus dijagnoze i recepta.

Kad bi vam netko dao bilje za lijek, vjerojatno biste rekli da je ta osoba nadriliječnik.

Ali danas se provode studije kako bi se utvrdilo ima li doista ikakvih zasluga za ono što se zove prirodna medicina.

Prirodna medicina je korištenje prirodnih metoda, biljnih lijekova i tradicionalnih praksi za liječenje bolesti. Svaka kultura ima oblik prirodne medicine. U drevnim kulturama, seoski liječnici služili su kao liječnici zajednice, prenoseći medicinsko znanje na šegrte koji su ih slijedili.

Mnoge kategorije metoda liječenja spadaju u prirodnu medicinu. Među njima su tradicionalna medicina, komplementarna medicina i alternativna medicina.

Obično se prirodna medicina odnosi na medicinske prakse koje su postojale prije pojave moderne medicine.

To uključuje biljnu medicinu, ili fitoterapiju, koja prevladava u kineskoj ili indijskoj i grčkoj medicini.

Po dolasku moderne medicine, mnogi stručnjaci odbacili su korištenje ljekovitog bilja u korist medicine koju je napravio čovjek. Zaboravljena je činjenica da se ti tretmani temelje na ljekovitosti nekih biljaka.

Na primjer, opijum, digitalis, kinin i aspirin imaju svoje korijene u tradicionalnoj medicini.

Prirodna medicina se može smatrati izgubljenom umjetnošću. To ne znači da je s vremenom izgubio učinkovitost. U nekim je slučajevima prirodna terapija zapravo bolja od moderne medicine. To neke liječnike navodi da ozbiljno razmotre i prouče moguću upotrebu prirodne medicine

Prije nego što nastavimo, važno je naglasiti da nisu svi prirodni lijekovi legitimni. Pomoglo bi isprobati samo one lijekove koji su temeljito proučeni i koji su relativno bez rizika.

Uzmimo za primjer biljne lijekove. Dostupni su mnogi dobro dokumentirani i proučavani biljni lijekovi. Međutim, zdravstveni radnici će vjerojatno preporučiti samo one koji se bave manjim tegobama kao što su kašalj, prehlada, groznica, osip na koži i slično. Ovi lijekovi su ponekad bolji od sintetičke medicine. To je zato što je manja vjerojatnost da će biljni lijekovi uzrokovati negativne nuspojave.

Trenutno postoje brojne organizacije koje proučavaju učinke i zagovaranje prirodne medicine – među kojima je i biljna medicina. Neke vlade i zdravstvene agencije otvoreno zagovaraju korištenje prirodnih metoda budući da su jeftine i relativno bez rizika.

Kako se njihova istraživanja prikupljaju, popisu prihvaćenih lijekova dodaje se više biljaka i tretmana. Međutim, pokazalo se da su mnoge biljke i tretmani lažni lijekovi. To predstavlja izazov i za korisnika i za agencije jer moraju provjeriti jesu li tretmani koje koriste ili zagovaraju legitimni.

Danas postoji mnogo alternativnih medicinskih tretmana koji spadaju u prirodnu medicinu. Međutim, nisu svi dokazano učinkoviti. Mogli biste spomenuti homeopatiju, akupunkturu i druge alternativne medicinske tretmane. Isplatilo bi se posavjetovati se sa stručnjacima o legitimnosti ovih tretmana.

Prirodnu medicinu također treba smatrati popratnim lijekom. Sadašnja kolektivna medicinska misao sugerira da se prirodna medicina koristi samo kao dopuna prihvaćenim modernim medicinskim praksama. U slučaju manjih tegoba vašeg stručnjaka zapravo savjetujemo da umjesto toga uzimate prirodne terapije.

Praksa moderne medicine vrti se oko dijagnosticiranja bolesti i propisivanja liječenja za njih. Prirodna medicina je korisna jer sugerira da se liječenje ne provodi samo kada ste bolesni. Prirodna medicina nastoji da svaki pacijent prakticira dobre zdravstvene navike. Te navike uključuju dobru prehranu, zdrav život i redoviti prirodni tretman.

To je isti način razmišljanja koji navodi naše roditelje da nam kažu da jedemo svoje povrće. Da, zdrav način života i neće naškoditi našoj dobrobiti. A to je temelj prirodne medicine – bilo da je to masaža, biljna medicina ili drugo.

Smiješno je, ali istinito da znanost, u svojoj potrazi za izvrsnošću, proučava znanje prošlih mudraca. To nas, iznenađujuće, vraća na lijekove koje priroda nudi. Mogućnosti iznalaženja lijekova za svakodnevne bolesti u prirodnoj medicini ohrabruju. Stoga se isplati proučavati ove lijekove dok ne provjerimo jesu li te terapije uistinu korisne za naše zdravlje i naše društvo.

Objavljeno dana