KAKO POBIJEDITI STRES U ZRELOJ DOBI?

Osnovni socijalni čimbenik koji je značajan za smanjenje stresa koji vodi prema ubrzanom starenju jest prisutnost i podrška drugih ljudi, dok je psihološki čimbenik i percepcija su presudni za psihofizičko zdravlje.

Socijalna podrška može imati dvostruku ulogu u sprječavanju stresa i ublažavanju negativnih djelovanja doživljenog stresa. U zreloj dobi postoje individualne razlike utjecaja stresa na njihovo zdravlje. Svi utjecaji u interakciji i njihovo djelovanje je izraženo u različitoj životnoj dobi.

Studije pokazuju da ljudi pokazuju stabilnost u svom ponašanju tijekom njihova života a razlike nastaju među pojedincima kada su pod povećanim stresorima povezanim sa socioekonomskim statusom, obrazovanjem i zdravljem.

Glavni preduvjeti uspješne pobjede nad stresom su zadovoljstvo životom, psihološko i funkcionalno stanje te podrška okoline. Iako u zreloj dobi, organizmu treba duže da se vrati u početno stanje nakon izlaganja stresu, istraživanja pokazuju da stabilna osobnost osobe, socijalna podrška i pozitivno zdravstveno ponašanje, može itekako pomoći osobi da u svom životu smanji stres odnosno promijeni u pozitivan način života na dugoročno.

Važnost uloge obitelji je veoma povezana sa manjkom stresa kod osoba zrelije dobi.

Istraživanje je pokazalo da muškarci gubitak svoje supruge doživljavaju više stresno od žena jer imaju manje bliskih osoba izvan braka. To dakako upućuje da osobama zrele dobi itekako treba pružiti veću pažnji u kontroli njihovog zdravlja i pomoć pri pronalaženju načina da se riješe stresa i briga.

Kako se još može riješiti stresa osoba zrele dobi?

Osoba koja uspješno stari, koja je odlučila ostati aktivna-tjelesno, intelektualno, emocionalno i socijalno, mudrije će shvatiti kako se riješiti stresa. Osobe zrele dobi su općenito osjetljiviji dio populacije, pogotovo stoga što se javljaju neke specifične okolnosti (stresori) koje im mogu narušiti kvalitetu života. Najčešći ti stresori su umirovljenje, udovištvo, promjene zdravstvenog stanja, stresovi uvjetovani ratnim gubitcima. U svakodnevnom životu, osoba zrele dobi koja je doživjela mnoge prijetnje, pritiske i sukobe koji u osobama izazivaju doživljaje suosjećanja, bijesa, ogorčenja, tjeskobe i straha, teško se mogu oduprijeti snažnoj i dugotrajnoj izloženosti stresu. Stres se ne može ukloniti ili smanjiti u kratkom roku. Smetnje koje osobe doživljavaju poput svakodnevnih glavobolja, nesanice, nemira, tjeskobe, rastresenosti, neodlučnosti, potištenosti, apatija, povlačenje, gubitak apetita, vrlo teško se mogu riješiti. No, okončanjem stresnih situacija, organizam može nadvladati te smetnje unutarnjom snagom i ubrzo se vratiti u stanje psihofizičke ravnoteže. Potrebno je da nađu smisao života, da se suoče sa stresom, a za to, osobama zrele dobi može, također pomoći i bogato životno iskustvo.

Potrebno je vratiti samopoštovanje koje je ugroženo, a to se može uz podršku, razumijevanje poteškoća te se na taj način lakše suočiti sa stresom. Pokušati izbjeći preveliku razdvojenost od obitelji, što češći kontakti i duži boravak sa bliskim osobama, također može pomoći smanjiti napetost, uznemirenost i nesigurnost.

Nezadovoljstvo je jedan od posljedica utjecaja stresa. Nije bitno koja je vrsta stresa, važno je u što većoj mjeri izbjegavati ga ili, ako je moguće potpuno ga ukloniti. Dovoljno je samo malo hrabrosti. Usudite se!

Objavljeno dana